Det är känt för sin hårdhet, och det är därför det används i kastruller och kokkärl, redskap och porslin. Rostfritt stål innehåller 10 procent krom. Om något av kromet slits av, kan rostfritt stål börja rosta som stål.
Att hålla det rostfria stålet i ditt hem i bästa skick förbättrar hur ditt hem ser ut. Oavsett om det är din diskho i köket eller dina knivar och gafflar, genom att göra det blänkande rent, kan det inte göra annat än visa dig i positivt ljus när du underhåller dina gäster. Kontakta vår städfirma i Skellefteå och du är i behov utav våra rengöringstjänster!
Här är några tips när det gäller rengöring av rostfritt stål
Rengöringsprodukter: Använd olivolja och en mjuk handduk och eventuella strimmor eller fingeravtryck på ditt rostfria stål kommer att försvinna. Flytande tvål och vatten fungerar också på rostfritt stål. Vinäger och sodavatten kan också användas för att rengöra rostfritt stål, inklusive värmefläckar på bestick. Oavsett vilket rengöringsmedel du använder, torka det rostfria stålet med en torr trasa för att bättra på dess utseende.
Knivar och gafflar i rostfritt stål: Diska för hand eller i diskmaskin vid rengöring av bestick. För att förbereda för handdisk, ta bort eventuellt torkad mat från bestick så snart som möjligt. När du tvättar i en diskmaskin, var försiktig så att du inte spiller torrt diskmedel på nyligen sköljda föremål, eftersom det kan orsaka fläckar. Överbelasta heller inte bestickhållaren i diskmaskinen med för mycket bestick. Skada kan uppstå om diskmaskinen är för full under drift.
Kastruller och pannor i rostfritt stål: Var försiktig så att kastruller och pannor inte överhettas. Detta kan orsaka missfärgning. Dessutom fördelar inte kastruller och pannor av rostfritt stål värmen jämnt. Var därför försiktig när du rör om så att maten lagas jämnt och att du inte rör om olja eller andra vätskor till en extremt het del av pannan eller kastrullen som kan orsaka att oljan fräser och stänker från panna, vilket kan orsaka brännskador på personer som befinner sig nära spisen vid tillfället.
Så diskar du kastruller och pannor för hand
Om du diskar kastruller och pannor för hand, skölj noggrant och torka dem för att förhindra att fläckar bildas. Diskmaskiner riskerar normalt sett inte att skapa vattenfläckar på disken, men de kan periodvis orsaka att en blåaktig nyans uppstår på dina kastruller och pannor. Ett putsmedel kan ta bort den nyansen.
Syrliga och salta livsmedel, liksom mjölkprodukter, bör sköljas bort noggrant. Om du inte gör det kan det orsaka att föremålet korroderar.
Hårda rengöringsmedel och stålull ska inte användas eftersom de kan orsaka repor på ytan. För ingrott fett använd ett milt rengöringsmedel eller en blandning av bikarbonat och vatten. Det finns också kommersiella rengöringsmedel som gör ett enastående jobb för att skänka glans och skimmer till rostfritt stål.
Diskhoar i rostfritt stål: Att placera gummi- eller plastmattor i botten av en diskho minskar ner på repningen som uppstår på ytan. Rengör diskbänken med en lösning av diskmedel och tvål, eller bikarbonat och vatten. Använd pappershanddukar eller mjuka handdukar för att rengöra och polera diskhon.