Grillrengöring – Rengör grillen inför grillsäsongen

hur rengör man grillen?

Så rengör du grillen

Bästa sättet att rengöra din grill är att rengöra den direkt efter användning. Jag vet vad du tänker nu, ”Aldrig att jag kommer att skrubba min grill varenda gång.” Vänta nu, jag pratar inte om att rengöra hela grillen efter varje användning, utan jag menar grillgallret efter varje användning. Det är mycket enklare att rengöra om du har rengjort gallret efter varje användning.

Din arsenal för grillrengöring

Här är de viktigaste verktygen du behöver för att rengöra din grill:

  1. Mässingsfylld trådborste
  2. Skurnylon
  3. Stålull
  4. Aluminiumfolie
  5. Diskmedel
  6. Tvättsvamp eller trasa

Rengör grillen efter varje användning

Varje gång du grillat eller använt en kolgrill eller gasgrill måste du rengöra gallren. Bästa tiden att göra detta är precis efter din matlagning, när grillen fortfarande är varm. Under denna tid är det enklare att borsta bort matresterna från gallret vid en grillrengöring.

Ta din mässingsborste när grillen fortfarande är varm och borsta på gallren. Ett tips här är att verkligen komma in mellan gallren. Då kan du använda en bit aluminiumfolie för att skrubba och det fungerar riktigt bra.

Om du inte rengjort dina galler på ett tag så får du ta i lite mer i skrubbandet. När grillen har svalnat så använder du en bit tvål med stålull för att få gallret riktigt rent. Skrubba inte för hårt med stålullet. Om din grill är teflonbehandlad så bör du använda skurnylonet istället, så du inte skadar teflonbehandlade ytan.

Om du har ett gjutjärnsgaller så kan du förbereda den inför säsongen genom att spraya gallret med matolja och gnugga lite på det med pappershandduk efter du rengjort den. Detta förhindrar den ifrån att rosta.

Om du använder en kolgrill så ska du ta bort askan från botten efter varje användning. Se också till att den har svalnat innan borttagning. Borttagningen av askan bidrar med bättre luftflöde och hålla elden brinnande.

Rengör insidan vid en grillrengöring vid behov

Du behöver inte rengöra dina grillars insidor så mycket som dem görs i utställningslokalerna. Det är bra om din grill är lite kryddad. Oljorna från maten hjälper grillen och dess delar från att rosta såväl som lite extra krydda för din grillning. Om fettet och oljan verkar börja flagna så är det dags att rengöra den lite.

Grillrengöring av en kolgrill så kan du rengöra insidan med din mässingsfyllda borste och torka den ren med lite tvålvatten. Rengör utsidan med en skurnylon och tvålvatten.

Gasolgrillar kräver lite mer arbete vid rengöring. Ta först ut de inre delarna och skrubba dem rena. Följ din manual för demontering och montering. Insidan kan sedan skrubbas med din mässingsborste, och sedan torkas av med lite såpvatten. Se till att rengöra brännarna ordenligt, då dem kan bli igensatta med fett. Lite tvålvatten borde räcka för att rengöra grillens utsida. Kom ihåg att använda en icke-slipande borste/svamp om du har en rostfri grill.

Här ett tips om din grill har lavastenar. Överdelen av stenarna är förmodligen täckt med fett och då kan du vända dem uppochner, slå på grillen och bränna bort fettet med hjälp av värmen.

Rengöring av grillen för första gången kan vara en del arbete. Men om du håller igång, så blir det enklare att rengöra med tiden. Överdriv inte heller med din rengöring. Lite kryddor kan vara bra för din grill och maten du grillar. Se bara till att hålla gallren rena.

Av: Klara på Flyttstädning Skellefteå